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INVESTMENT MANAGEMENT DEPARTMENT Board of India

DIVISION OF FUNDS - 1

SEBIIMD1/DoF-1/SK/2021/255 17 /|
September 06, 2021

Association of Mutual Funds in India

One Indiabulls Centre,

701, Tower 2, B Wing, (7th Floor)

841, Senapati Bapat Marg,

Elphinstone Road,

Mumbai - 400 013

Subject: Clarification sought by AMFI with reqard to transactions under Direct
Plan in Mutual Fund unis by the Mutual Fund Distributors, registered Investment
Advisers, Portfolio Managers and Stock Brokers

Dear Sir,

This has reference to your e-mail dated October 01, 2020 on the captioned subject. In
this regard, our comments are as below:

1. If any entity is acting as a Mutual Fund Distributor (MFD) for a particular client, then
he cannot deal in direct plans for such a client and thus, the question of data feed
of such plans does not arise.

2. With respect to SEBI registered intermediaries (Stock Broker/Investment Adviser
(IA)/Portfolio Manager (PMS)), it may be noted that in terms of Regulation 4(g) of
the SEBI (Investment Advisers) Regulations, 2013 {the I|A Regulations},
PMS/brokers are required to comply with the general obligation(s) and
responsibilities specified in Chapter Ill of the IA Regulations as applicable to IAs,
which inter alia provides that client level segregation of advisory and distribution
activities needs to be ensured at the entity and group level. Further, as per
Regulation 22(1) of the IA Regulations, an individual IA cannot provide distribution
services. Accordingly,

a. In case a stock broker/non-individual IA/PMS is offering distributor service to
the client, they can offer only Regular Plans for that client using their
distributor code/Application Reference Number (ARN). Accordingly, they
may have visibility of their client’s transaction data feeds only for such plans.

b. In case a stock broker/non-individual IA/PMS is offering advisory service to
the client, they can execute/invest only in direct plans of Mutual Funds for
that client using their Broker/IA/PMS code. Accordingly, they may have
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visibility of their client’s transaction data feeds only for such plans. They will
not be entitled for any commission/compensation in any form, from the Asset
Management Companies (AMCs).

3. Interms of SEBI Circular dated November 28, 2002, all entities engaged in selling
and marketing i.e. distribution of mutual funds units (distributors, agents, brokers,
sub-brokers or called by any other name, whether individuals or of any other
organisation structure) should be registered with AMFI. Accordingly, they have to
quote a valid ARN and Employee Unique Identification Number (EUIN), in order to
place transactions in Regular Plan and receive commissions, as per extant
requirements.

You may bring the above clarification to the notice of all AMCs and MFDs including

IAs/PMS/Brokers who have a distributor code/ARN, for compliance and make this
available on the website of AMFI.

Yours faithfully,
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Supriya Kabra



